Homepage

Grijs boven winkels


Is onze vergrijzing de oplossing voor ons woningtekort? Blijven we woningnood, vergrijzing, de zorgcrisis en bestrijding eenzaamheid per dossier oppakken? Of zien wij kansen in een nieuwe gezamenlijke taskforce huisvesting senioren. Hoe het is Vergrijzend Hilversum blijft na vertrek van de kinderen graag wonen in hun gezinswoningen. In een vertrouwde omgeving. Dudok ontwierp Hilversum voor 100.000 inwoners. Die hebben we ook gehad, maar ondanks dat er heel wat meer woningen zijn gebouwd dan Dudok had voorzien is het aantal inwoners behoorlijk gekrompen. We wonen nu met minder mensen per woning. Er is nu al strijd hoe te bouwen voor 97.000 inwoners in 2040. Kunnen we onze vergrijzing als oplossing inzetten? Senioren geven niet graag hun ruimte en tuintje prijs. Zij trekken niet graag naar een klein appartementje op een etage zonder ontmoetingsplekken, wat nog vaak duurder is ook. Effect is dat starters naar elders verdreven worden en Hilversum nog meer vergrijst. De woningmarkt zit vast, maar het lijkt erop alsof de gemeente wacht op particuliere initiatieven. Is het niet tijd voor een gezamenlijke taskforce huisvesting senioren? . Wat het kan zijn Hoe verleiden we senioren om de woningmarkt weer vlot te trekken? Kunnen we op aantrekkelijke plekken verleidelijke woningen met een gezamenlijke binnentuin aanbieden. Waar mensen elkaar ontmoeten, helpen, uit de eenzaamheid houden maar toch op zich zelf kunnen wonen. Liefst wat gemengd met wat startende gezinnen of studenten. Een mooie mix. Denk aan hofjeswoningen rond een gezamenlijke tuin op het bovendek van Hilvertshof en (vrm.) V&D. Of boven de parkeerterreinen en op de platte daken van winkelcentrum kerkelanden. En wellicht zijn er meer centrale plekken te creëren voor een diversiteit aan hofjeswoningen. Met een accent op senioren, maar ook voor starters en jongeren die elkaar in de binnentuinen ontmoeten. Zo bezweren wij de woon- en zorgcrisis. Door de te grote woningen in te ruilen voor deze parels komt de doorstroming op de woningmarkt op gang. Dudok2050 Dit is één van de inspiraties van collectief Dudok2050, waarin Hilversumse professionals antwoord zochten op de vraag: “Wat zou Dudok doen als hij wist wat wij nu weten over klimaat, leefbaarheid en duurzaamheid?” (zie www.Hilversum100/Dudok2050) Heb je zelf ook inspiraties voor een duurzaam Hilversum 2050? Mail ze uiterlijk 29 november naar Dudok2050@gmail.com.
Lees meer

Locatie:



Wat zou jij willen bijdragen als dit wordt opgepakt?

Wij nemen het serieus om jou en je mede Hilversummers te ondersteunen in het waar maken van je initiatief. We vinden het een fijne gedachte dat jij het minstens net zo serieus neemt. Daarom stellen we je snel nog even een paar vragen voordat we daadwerkelijk het initiatief starten.

Maakt het te nemen initiatief Hilversum mooier voor meerdere Hilversummers? Zijn er meer Hilversummers die het een goed idee vinden? Heb je al een idee van Hilversummers die je in ieder geval wilt uitnodigen om betrokken te raken bij het initiatief?

  • Samen zetten we ons in om vanuit het gezamenlijk belang Hilversum te verbeteren. Dit betekent dat je snel op zoek zult gaan naar betrokkenheid van meerdere Hilversummers.

Is het waarmaken van dit idee iets dat ligt binnen jouw bereik? Is bij het idee iemand anders zijn eigendom (bijvoorbeeld gebouw o.i.d.) betrokken? Krijg je bij het waarmaken van het idee te maken met wet en regelgeving?

  • Soms is een idee vooral een oproep aan een persoon of organisatie om iets op te lossen of zich aan te passen. In dat geval is direct contact met de betreffende Hilversummer ons inziens een verstandigere route dan het nemen van een initiatief op Hilversummers.nl. Mocht je idee betrekking hebben op iemand anders zijn eigendom of past het mogelijk niet in wet en regelgeving dan kan het nuttig zijn om dit eerst verder te onderzoeken voordat je een initiatief neemt.

Heb je een duidelijke ambitie? Iets dat op enige moment beschouwd kan worden als 'klaar'.

  • Initiatieven zijn pogingen om samen met andere Hilversummers een idee te verwezenlijken, initiatieven kenmerken zich doordat ze een begin en een eind hebben en na afloop van een geslaagd initiatief Hilversum een beetje mooier geworden is.

Is er voor het waarmaken van dit idee geld of andere middelen benodigd?

  • En heb je er voldoende vertrouwen in dat je samen met de andere Hilversummers deze middelen bij elkaar kunt organiseren?

Ben je bereid om er voldoende tijd in te steken om het initiatief daadwerkelijk samen waar te maken?

  • Onze ervaring leert dat het waar maken van een initiatief best regelmatig meer tijd en energie kost dan je van te voren verwacht en of hoopt. En dat is natuurlijk helemaal prima want zou je er anders aan beginnen... Toch vinden we het fijn als je nog één keer goed bedenkt of je ook als het even tegen zit bereid bent om samen met Hilversummers je echt in te zetten het idee waar te maken. Ja? Neem dan nu gerust het initiatief!

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We sparren graag met je!


Ja! Ik neem het initiatief