Homepage

geef de straat terug


“Naar een harmonische organisatie van ruimte waaraan mens en maatschappij behoefte hebben”. Dit citaat van Dudok zou centraal moeten staan in de woonstraten. Dit is ook de koers van de gemeentelijke visie Openbare Ruimte: Ruimte vrijspelen voor groen, klimaatadaptatie, spelen, fietsen en ontmoeten. Maar wel met de kanttekening dat het alleen kan als het ruimtebeslag van de (stilstaande) auto in de stad afneemt. Dus als de bewoners bewogen wordt om zich op een andere manier door de stad te bewegen’ (einde citaat). Hoe het is: De straat wordt nu gebruikt als openbare parkeerplaats, zo nodig met twee wielen op de stoep. En als we niet ingrijpen, dan is de trend dat dit alleen maar erger wordt. Het behoeft geen nadere toelichting wat het effect hiervan is op de doelstellingen wat betreft groen, klimaatadaptatie, spelen, fietsen en ontmoeten. Hoe het kan zijn: Bewoners vinden elkaar in straat- en buurtchallenges en de gemeente sluit hier met maatregelen op aan. Bewoners spreken met elkaar af geen pakjes meer thuis, maar in de pakketkluizen op centrale plekken te laten bezorgen. Dat scheelt veel bestelbusje door de straat. En als er gereden wordt, dan is dat stapvoets. Zelden met de auto, deze staat tegen lagere kosten geparkeerd bij de stadpoorten, waar die bovendien slim geladen wordt. De fiets en haar verschillende vaak elektrische zusjes zijn veel aantrekkelijker voor de meeste ritten, want de meeste ritten zijn kort. Per 8 huishoudens is er een deelauto, maar de deelbakfietsen zijn populairder. Zo is er weer plaats voor spelen, ontmoeten en heel veel groen, met zorg onderhouden door de bewoners zelf. Het kan beginnen door te pakken na een straatspeeldag of schoolconvenanten, na buurtinitiatieven voor energie en warmte. Of met een challenges ‘buurtgroen’ (tegelwippen?). Dudok2050 Dit is één van de inspiraties van collectief Dudok2050, waarin Hilversumse professionals antwoord zochten op de vraag: “Wat zou Dudok doen als hij wist wat wij nu weten over klimaat, leefbaarheid en duurzaamheid?” (zie www.Hilversum100/Dudok2050) Heb je zelf ook inspiraties voor een duurzaam Hilversum 2050? Mail ze uiterlijk 29 november naar Dudok2050@gmail.com.
Lees meer

Locatie:



Wat zou jij willen bijdragen als dit wordt opgepakt?

Wij nemen het serieus om jou en je mede Hilversummers te ondersteunen in het waar maken van je initiatief. We vinden het een fijne gedachte dat jij het minstens net zo serieus neemt. Daarom stellen we je snel nog even een paar vragen voordat we daadwerkelijk het initiatief starten.

Maakt het te nemen initiatief Hilversum mooier voor meerdere Hilversummers? Zijn er meer Hilversummers die het een goed idee vinden? Heb je al een idee van Hilversummers die je in ieder geval wilt uitnodigen om betrokken te raken bij het initiatief?

  • Samen zetten we ons in om vanuit het gezamenlijk belang Hilversum te verbeteren. Dit betekent dat je snel op zoek zult gaan naar betrokkenheid van meerdere Hilversummers.

Is het waarmaken van dit idee iets dat ligt binnen jouw bereik? Is bij het idee iemand anders zijn eigendom (bijvoorbeeld gebouw o.i.d.) betrokken? Krijg je bij het waarmaken van het idee te maken met wet en regelgeving?

  • Soms is een idee vooral een oproep aan een persoon of organisatie om iets op te lossen of zich aan te passen. In dat geval is direct contact met de betreffende Hilversummer ons inziens een verstandigere route dan het nemen van een initiatief op Hilversummers.nl. Mocht je idee betrekking hebben op iemand anders zijn eigendom of past het mogelijk niet in wet en regelgeving dan kan het nuttig zijn om dit eerst verder te onderzoeken voordat je een initiatief neemt.

Heb je een duidelijke ambitie? Iets dat op enige moment beschouwd kan worden als 'klaar'.

  • Initiatieven zijn pogingen om samen met andere Hilversummers een idee te verwezenlijken, initiatieven kenmerken zich doordat ze een begin en een eind hebben en na afloop van een geslaagd initiatief Hilversum een beetje mooier geworden is.

Is er voor het waarmaken van dit idee geld of andere middelen benodigd?

  • En heb je er voldoende vertrouwen in dat je samen met de andere Hilversummers deze middelen bij elkaar kunt organiseren?

Ben je bereid om er voldoende tijd in te steken om het initiatief daadwerkelijk samen waar te maken?

  • Onze ervaring leert dat het waar maken van een initiatief best regelmatig meer tijd en energie kost dan je van te voren verwacht en of hoopt. En dat is natuurlijk helemaal prima want zou je er anders aan beginnen... Toch vinden we het fijn als je nog één keer goed bedenkt of je ook als het even tegen zit bereid bent om samen met Hilversummers je echt in te zetten het idee waar te maken. Ja? Neem dan nu gerust het initiatief!

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We sparren graag met je!


Ja! Ik neem het initiatief